Fries Museum

  • Complex en divers museumproject
  • Kritsche eisen gesteld aan binnenklimaat, comfort en geluid
  • Levering breed productengamma
  • Producten inclusief LUKA-certificaat
  • Bouwfasegerichte logistieke afstemming en levering  

Fries Museum

Complete levering luchttechnische installatie

Het nieuwe Fries Museum is mede tot stand gekomen via een legaat van de Friese architect Abe Bonnema (bij zijn dood in 2001 ter waarde van € 18 miljoen). Het nieuwe museum is gerealiseerd boven de ondergrondse parkeergarage Zaailand in het centrum van de Friese hoofdstad Leeuwarden.

In opdracht van het Fries Museum werd de bouw door de volgende partijen uitgevoerd: FRISO bouwgroep, BAM utiliteitsbouw (technische installaties), Huisman & van Muijen (advies technische installaties) Adviesbureau Peutz en Associés (advies voor thermische en akoestische aspecten).

Om aan de hoge eisen die gesteld waren aan het binnenklimaat, comfort en geluid te voldoen zijn hoogwaardige luchttechnische producten toegepast. Binnen de selectie zijn roosters gekozen die in de eigen klimaatkamer getest en geschikt zijn bevonden voor toepassing in kritische ruimten in musea zoals de toonzalen.

Het totale museale oppervlak is 4.000 m² groot. Er zijn in totaal 30 zalen die over drie verdiepingen zijn verdeeld: 3 grote middenzalen van 12 x 23 meter en een circuit van 27 kleinere, omringende zalen. In het museum is circa 2.000 meter aan hooginducerend straallijnrooster van het type CSV toegepast, dit in diverse kleuren en uitvoeringen. Een voorbeeld van een speciale uitvoering is het rooster dat is geselecteerd voor de bovenzaal van het museum: een twee-slots straallijnrooster voorzien van een speciale plenumbox uitvoering (centrisch/excentrisch met boven-/zijaansluitingen). In de kleinere museumzalen zijn hooginducerende, thermische wervelroosters van het type VGBT3O4 toegepast. Aanvullende luchttechnische componenten zijn onder meer VAV-units, brandkleppen en nozzleroosters. HC PS realiseerde, onder meer met Barcol-Air componenten, de totstandkoming van de tweelaags Zaailand parkeergarage.

Om de projectuitvoering conform planning te kunnen laten verlopen heeft Barcol-Air samen met BAM utiliteitsbouw besloten haar producten bestickerd en gecodeerd per verdiepingsbouwdeel aan te leveren. Dit logistieke concept heeft voor een efficiënte uitvoering gezorgd. 

Meer projecten

Little C | Coolhaven

Project Little Coolhaven in Rotterdam: een bijzonder project met een kleinschalig, geborgen karakter, dat w...

The Student Hotel

Al ruim acht jaar levert Barcol-Air luchttechnische producten voor ...

Neem contact met ons op

Advies nodig?

Op zoek naar de juiste oplossing, maak gebruik van onze selectiesoftware!

Specifieke vragen over onze systemen of producten? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen u graag verder!