Bouwwerk Informatie Model

BIM staat voor ‘Bouwwerk Informatie Model’. Een BIM is een digitale representatie van functionele en fysieke karakteristieken van een bouwwerk. Daarmee werkt u sneller en voorkomt u fouten. Onze volledige BIM-bilbiotheek kunt u vinden op www.mepcontent.com!

Binnen een bouwproces werken zeer veel verschillende partijen samen om te komen tot het uiteindelijke resultaat. De rollen en verantwoordelijkheden van deze partijen verschuiven regelmatig. Ook de omgeving is continu in beweging. De grote hoeveelheid partijen en gegevens binnen een project en de dynamiek daarvan maakt dat de kans op faalkosten groot is.

BIM is de oplossing die maakt dat alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt. De informatie is dan ook continu beschikbaar en altijd actueel.

MEPcontent BIM | Barcol-Air

BIM Ready...

Barcol-Air volgt de Europese MEPcontent Standard (EMCS), ontwikkeld door onze BIM-partner Stabiplan, die ervoor zorgt dat alle verwerkte modellen van verschillende partijen worden gebouwd volgens uniforme parameters, codes, meetkunde en verbindingen over heel heel Europa. De EMCS-standaard voldoet aan de internationale IFC-norm. Stabiplan is een bedrijf met meer dan 20 jaar ervaring en een echte BIM-specialist met een strategie gericht op de toekomst. Hun Stabicad-software stelt een ingenieur in staat om technische installaties te ontwerpen, visualiseren, te beheersen en te optimaliseren. Dit draagt ​​bij aan een effectief ontwikkelings-, management- en installatieproces, wat resulteert in kostenbesparing en kwaliteit.

BIM-model | Barcol-Air

Hoe werkt BIM? 

In traditionele processen wordt vaak op allerlei verschillende ‘eilandjes’ informatie opgeslagen. Bij het BIMMEN wordt alle relevante informatie van betrokken partijen centraal opgeslagen in het digitale gebouwmodel door gebruik te maken van het ‘software-onafhankelijke’ bestandsformaat IFC. IFC staat voor Industrial Foundation Class, daarin wordt het bouwmodel omschreven, bestaande uit objecten, informatie en de relaties. Diverse softwareleveranciers ondersteunen de import en export van dit bestandsformaat, zodat samenwerken aan een virtueel model binnen de mogelijkheden behoort. 

Voordelen op een rij

  • Vermindering van ontwerpen bouwfouten, dus reductie van faalkosten
  • Verlaging van bouwkosten
  • Versnelling van de bouwtijd, bouwen binnen de planning
  • Inzicht door visualisatie van het gebouw
  • Hergebruik en delen van gegevens, zaken hoeven niet dubbel worden getekend
  • Inzichten voor het daadwerkelijk bouwen (door simulatie)
  • Door het tonen van opties met bijbehorende hoeveelheden, kosten en opbrengsten kan de beste oplossing worden gekozen. Hierdoor kunnen wijzigingen worden voorkomen in latere fasen
  • Consistentie in de tekeningen (de plattegronden komen overeen met de doorsneden, gevelaanzichten en details)
  • Betere beheersing van het proces en de productie: verregaande prefabricage mogelijkheden en ‘just in time’ levering op de bouwplaats
  • Geen verrassingen achteraf
Neem contact met ons op

Advies nodig?

Op zoek naar de juiste oplossing, maak gebruik van onze selectiesoftware!

Specifieke vragen over onze systemen of producten? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen u graag verder!