Recent verscheen op stedenbouw.nl een artikel over de ontwikkeling van project Little C in Rotterdam, een fraai project waaraan Barcol-Air een wezenlijke bijdrage levert.
‘Op de kop van de Coolhaven in Rotterdam, tussen het Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam wordt druk gebouwd aan Little C, een bijzonder woon-/werkgebied met 315 lofts en appartementen van 48 tot 296 m², 7.500 m² aan werkruimten, een parkeergarage met 246 parkeerplekken en 2.200 m² aan overige (plint)faciliteiten en horeca.’
‘De nieuwbouw is ontworpen door architect Jaakko van ’t Spijker, in samenwerking met landschapsontwerper Cor Geluk en Bert van Breugel van INBO. ERA Contour en J.P. van Eesteren ontwikkelen en bouwen samen de lofts en appartementen, kantoren, werkplekken, horeca en ateliers, die verspreid worden over in totaal vijftien gebouwen.’
De 315 lofts en appartementen van Little C in Rotterdam worden voorzien van Central Energy Recovery Airflow (CERA) ventilatiesystemen van Barcol-Air. In nauwe samenwerking en afstemming met opdrachtgever en partner Terberg Totaal Installaties levert de specialist in luchtverdeeltechniek uit Purmerend bovendien alle ventilatorconvectoren (fan coil units) voor Familiehuis Daniel den Hoed.
“Normaliter worden in hoogbouwwoningen ventilatieboxen met een geïntegreerd filter, een ventilator en een warmtewisselaar geïnstalleerd, die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgezogen ruimtelucht efficiënt wordt teruggewonnen”, vertelt Johan Mes, commercieel directeur van Barcol-Air.”
“In dit project is echter gekozen voor een alternatief en nieuw systeem, waarbij speciale ventilatie controlboxen (CERA- units) in de woningen geïnstalleerd worden die sec de naregeling verzorgen. Het filter, de ventilator en de warmtewisselaar zijn geïntegreerd in een centrale unit op het dak of in de technische ruimte, wat niet alleen resulteert in een lager energiegebruik voor ventilatie en ventilatietransmissie, maar ook in een uiterst stille woninginstallatie. CO2-sensoren kunnen zorgen voor een vraaggestuurde ventilatie. Bovendien kunnen bewoners de ventilatievoud handmatig (tijdelijk) beïnvloeden.”
Klik hier om het hele artikel te lezen.
Foto: © Rob van Esch