Dé VAV-specialist

Barcol-Air helpt u graag om het comfortniveau in een ruimte te bepalen. Dit wordt onder andere bepaald door de temperatuur(verdeling), de relatieve vochtigheid en de luchtsnelheid. De temperatuur in een ruimte hangt in sterke mate af van de interne en externe belastingen van de ruimte en het vermogen van de installatie om hierop per ruimte in te spelen.

De variabel volumeregelaar (VAV) wordt toegepast in het luchttransportsysteem om de luchthoeveelheid te kunnen variëren, waardoor op wisselende omstandigheden in de ruimte kan worden ingespeeld. Dit principe van Variable Air Volume wordt toegepast om energie te besparen. Een VAV-systeem gebruikt een kleine luchthoeveelheid bij een lage warmtebelasting en een grote luchthoeveelheid bij een hoge warmtebelasting. De VAV-regelaars van Barcol-Air zijn ook toepasbaar als constant volumeregelaar (CAV) en verkrijgbaar in ronde en rechthoekige uitvoeringen. 

Variabel-volume-inductie-systeem

VAV vs VAV-I

In grote lijnen is het primair gebaseerd op standaard VAV, echter het voordeel van het VAV-inductie-systeem is dat bij het terugregelen (tot wel 25%) van de luchthoeveelheid door de inductiewerking de worp nagenoeg gelijk blijft.

De doorspoeling wordt gegarandeerd en het comfort blijft gehandhaafd. Door de inductiewerking kan het temperatuurverschil worden vergroot, waardoor er kleinere kanalen en luchtbehandelingskasten kunnen worden gedimensioneer. VAV-inductie in combinatie met een CO2-regeling is comfort verhogend. Een VAV-inductie-systeem bevat net als het VAV-systeem geen draaiende onderdelen waardoor de selectie op het gebied van geluid geen specifieke aandacht behoeft. 

Energiegebruik

Dit systeem bevat op zone- of ruimteniveau een VAV-(I-)unit die een regelaar nodig heeft om te kunnen functioneren. Een regelaar gebruikt (elektrische) energie, echter het elektrisch opgenomen vermogen (inclusief eventueel aanwezige thermische servomotoren voor aansturen van de verwarmingsbatterij) hiervoor zal per regelaar niet hoger zijn dan circa 20W. 

Een VAV-systeem is een vraaggestuurde luchthoeveelheidsregeling. Bij verminderde koelvraag leidt dit tot lagere luchtdebieten en derhalve tot een lager energiegebruik in vergelijking met CAV-systemen. Verder kan simpelweg op CO2 worden geregeld en op basis van aanwezigheid. De VAV-(I-)systemen scoren derhalve goed op het gebied van energiegebruik.

Klik hier voor ons brede assortiment aan VAV-oplossingen.
Neem contact met ons op

Advies nodig?

Op zoek naar de juiste oplossing, maak gebruik van onze selectiesoftware!

Specifieke vragen over onze systemen of producten? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen u graag verder!